2015. június 22., hétfő

Fűszeres, feketeribizli-ecettel pácolt cékla




Kedves Barátomtól kaptam céklát, kissé ráncos öreget és harmatosan friss "bébit".
A zsengét héjastól, a levelével együtt, kevés olívaolajon pároltam és mennyei,
 saját erjesztésű mézes bodzavirágecettel locsoltam meg. 
A tavalyit meghámoztam, felkockáztam, köménymagosan megfőztem, majd
- fűszeres, mézes, feketeribizli-ecettel ízesített-   saját levében pácoltam.


 


A feketeribizli-ecet, gyümölcsből, tehát fekete ribizliből, méz hozzáadásával erjesztett ecet,
két éve készítettem.




Fűszeres pácolt cékla

Hozzávalók
1 kg cékla
1 fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
friss kakukkfű
friss tárkony
friss babérlevél
citromhéj (kezeletlen)
köménymag
egész bors
egész szegfűszeg
feketeribizli-ecet
citromlé
méz
olívaolaj


A céklát megtisztítottam, felkockáztam, kuktába raktam.
Meghintettem köménymaggal, meglocsoltam 1 ek. olívaolajjal, ráöntöttem 2,5 dl vizet
és megfőztem.
Hagytam langyosra hűlni.




Megfelelő nagyságú üvegbe kanalaztam, rétegeztem a fűszerekkel 
(friss kakukkfű, friss tárkony, friss babérlevél, lila hagyma, fokhagyma, citromhéj,
szegfűszeg, egész bors, köménymag).
A visszamaradt levét ízesítettem a citromlével, mézzel, sóval, feketeribizli-ecettel,
majd a fűszernövényes céklára öntöttem.
Kevés extra szűz olívaolajat csorgattam a tetejére.
Lezártam az üveget és 1 hétre a hűtőbe rejtettem.




Későbbiekben is  -amíg el nem fogy-  hűtőben tároljuk.



Folytatás:
Sült cékla mézes bodzavirágecettel
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése