2017. június 23., péntek

Aszalt paradicsommal, mascarponéval, fűszerekkel töltött veknik (kicsik)





Kamra takarítás zajlik nálunk, ami bizony nem kis feladat.
Mindent kipakolni, mindent letörölni, majd mindent visszarámolni, időigényes munka.
Viszont megvan a jó oldala: remek dolgokat találni,
előkerülnek amik a felső polc hátsó részén húzták meg magukat.
Kincset erő lekvárok, dzsemek, szirupok és kivonatok, szárítmányok és aszalványok.
Pl. tavaly aszalt paradicsom 🍅 jó nagy üveg, amit szárazon, 2 tk rizs társaságában tettem el.
A sóágyon aszalt, így eltett paradicsom nem csontszáraz, száraz, de rugalmas.
Amikor elfogy az olívaolajban eltett, ebből szoktam újra tölteni a megmaradt zamatos olajat,
de ebből kerül a levesbe (télen), vagy készül belőle pástétom, piros pesto, stb.





Most mascarponéval, fokhagymával, szurokfűvel, bazsalikommal, csomborral
kelt tésztába csomagoltam és kis vekniket formáztam belőle.





 Imádták akik kóstolták!




Töltött veknik

Hozzávalók
8db

tészta
500 g kenyérliszt*
400 g (+/-) víz (a mennyisége függ a liszt felvevőképességétől)
30 g friss élesztő
10 g só
töltelék
250 g mascarpone
40-50 (fél) aszalt paradicsom
friss szurokfű
friss bazsalikom
friss csombor
fokhagyma
frissen őrölt bors
tetejére
szárított szurokfű
fekete köménymag

1) Bedagasztottam a kenyértésztát (kézzel dolgoztam, de géppel is lehet).
A lisztet tálba szitáltam, belekevertem a sót.
Közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel és ideöntöttem a szobahőmérsékletű vizet.
Belemorzsoltam az élesztőt, kissé elkevertem a vízzel és kevés liszttel.
Hagytam, hogy aktiválódjon.
Mikor felhabosodott, fakanállal összedolgoztam a tésztát.
10 percig pihentettem, majd enyhén lisztezett felületen selymes rugalmassá dagasztottam.
Leborítottam egy tállal és hagytam duplájára kelni.
2) Előkészítettem a tölteléket.
Egy-egy fél aszalt paradicsomot 4-5 darabba vágtam.
Leszedtem a fűszereket, megmostam és megszárítottam.
Megtisztítottam a fokhagymát.
3) A megkelt tésztát 8 egyenlő darabba vágtam és egyenként pici cipókat gömbölyítettem belőle.
Hagytam 15 percet pihenni, majd oválissá nyújtottam, kb. 8-10 mm vastag lett a tészta.
A tölteléket hosszába a közepére halmoztam: a mascarponét elosztottam nyolcfelé,
1-1 tésztára 3 teáskanállal jutott megpúpozva. Elosztottam az aszalt paradicsomot.
Bőségesen meghintettem az összetépkedett fűszerekkel és rászeleteltem a fokhagymát is.
Sózni nem kellett, hisz sós a paradicsom, de borsot tekertem rá ízlés szerint.
4) A tészta széleit felül összezártam, szorosan összecsipkedtem/nyomkodtam,
majd megfordítottam, igazítottam rajta, hogy szép formás vekni legyen
és sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam.
Letakartam, hogy pihenjen amíg a sütő felforrósodik (180 fok).
A újabb pihenő után a tetejüket 2-3 helyen bemetszettem (késsel, pengével, ami van)
 lekentem vízzel és megszórtam a fekete köménnyel,
 illetve a szárított szurokfüvet rámorzsoltam.
Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt sültek meg.










szurokfű: játék a fénnyel ☼


 Melegen és hidegen is finom!
*Finomliszttel vagy 20 %- teljes kiőrlésű búzaliszt + finomliszttel helyettesíthető.





bazsalikom
csombor

szurokfű/oregánó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése